Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se merePas på din hunds tænder

Har din hund tandskader? Skrevet af Dyrlæge Tina Såbye Lauritsen | 8. jan 2019

Tandskader opstår meget nemt hos vores hunde, hvis de bider i hårde ting som eksempelvis sten.

Emaljen er kroppens hårdeste væv. Emaljen beskytter den underliggende tandrod og tandben.

I tandroden er der nerver og blodkar. I tandbenet (dentinen), der omkranser tandroden, er der små porer og nerver.

Hvis emaljen knækker af blottes det underliggende dentin. Dette kan give smerter eller isninger i tanden. Der kan også trænge bakterier ind og give anledning til betændelse i knoglen. Betændelsestilstand i knogle kan ikke altid erkendes udefra, men afsløres ved hjælp af et røntgenbillede.

Hvis tandskaden ikke involverer tandroden, og der ikke er infektion, kan man lakere skaden, således at smerten aftager og porerne i dentinen lukkes. Denne lakering holder kun midlertidigt afhængig af hvilken tand og hvor på tanden, skaden er placeret. De store tyggetænder (rovtanden) er udsat for større tryk og slidtage på tyggefladerne end de øvrige tænder.

Hvis skaden involverer tandroden skal tanden enten rodbehandles eller trækkes ud, da skaden giver anledning til kraftige smerter, og der er større sandsynlighed for betændelse ved rodspidsen.

Dybe tandkødslommer

Nogle hunde kan have meget dybe tandlommer. Dette betyder, at der samler sig mere plak og tandsten. Dybe tandlommer kan opstå hvis tandkødet begynder at vokse op på tanden. Hvis tandkødet er vokset op på tanden, kan man reducere noget af vævet, så tandkødslommen bliver mindre.

En normal tandkødslommer måler 1-3 mm. Tandkødslommen måles med et tandinstrument, der er afrundet i enden.

I dybe tandkødslommer ophobes plak og skadelige bakterier, hvilket fører til tandkødsbetændelse og paradentose.

Daglig tandbørstning sørger for at holde bakteriemiljøet nede, således at der ikke udvikles plak og tandsten, som er forstadiet til paradentoseudviklingen.

 

Del denne historie
Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.